Spontaan draaien
Gedurende je zwangerschap merk je dat je baby draait en alle kanten op beweegt. Naarmate de zwangerschap naar het einde vordert zal er ook steeds minder ruimte zijn. Het spontaan draaien van je baby van hoofd- naar stuitligging en weer terug wordt dan ook steeds wat lastiger. Bij de controle rondom 35 weken willen we zeker weten hoe de baby op dat moment ligt. We kijken ook met de echo dan naar de ligging.
Ligt je kindje eerder dan 35 weken tijdens de zwangerschap in stuitligging dan hoef je je nog zeker geen zorgen te maken, wacht gewoon af, je hebt nog tijd op spontane draaiing. Heb je vragen dan kun je ze natuurlijk altijd stellen aan een van je verloskundigen.
Je kindje ligt in stuitligging, wat nu?
De meeste kinderen liggen rond 35-36 weken met het hoofd naar beneden. Soms is dat niet het geval en ligt je baby in stuitligging (3% van alle zwangerschappen in Nederland). Als tijdens de controle rondom 35/36 weken blijkt dat je kindje in een stuitligging ligt, dan vertelt je verloskundige uitgebreid op dat moment hoe het dan verder gaat.
De oorzaak voor de stuitligging (85%) blijft vaak onbekend. Bij een meerlingzwangerschap, een voorliggende placenta of bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder of het kind komt wel een stuitligging vaker voor.
We willen het liefst dat je kindje op einde van de zwangerschap, voordat je gaat bevallen in een hoofdligging ligt, want bevallen van een kindje in stuitligging geeft meer kans op complicaties tijdens en na de bevalling. Bevallen van een kindje in stuitligging kan in sommige situaties wel. Deze bevalling vindt dan altijd plaats in het ziekenhuis waarbij je begeleid wordt door de arts.
Uitwendige versie
We lichtten nu kort de procedure toe als je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor een uitwendige versie.
Een uitwendige versie is het draaien van het kind met de handen via de buik van stuitligging naar hoofdligging. Dit wordt gedaan door een versiekundige. Versiekundigen werken in een team (verloskundige en arts) in het ziekenhuis met voldoende kennis en kunde om de baby te laten draaien. Voor de versie zal met de echo gekeken worden hoe de baby precies ligt. Je ligt op bed en je buik is ontspannen. De hartslag van je kindje wordt in de gaten gehouden middels CTG. De kans op slagen van de versie ligt rond de 50% en is afhankelijk van hoeveel weken je zwanger bent, je hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en de dikte van de buikwand.