Aanmelden

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap, tot 20 weken zwangerschapsduur. Meestal is de groei al gestopt in de eerste 12 weken.

Een miskraam kun je opmerken door vaginaal bloedverlies (vaak in combinatie met menstruatieachtige buikpijn of rugpijn), maar vaak wordt eerst op de echo gezien dat er geen kloppend hartje meer is, voordat je verschijnselen zoals bloedverlies krijgt. En dan kan het dus ook zijn dat je helemaal niets hebt gemerkt. Als je wat bloedverlies hebt, bel dan met de verloskundige. Zij bespreekt met je of een echo noodzakelijk is. We noemen dat dan een bloedverlies echo.

Er kan op de echo een goede zwangerschap gezien worden, maar ook kan alleen een lege vruchtzak te zien zijn, zonder vruchtje. De groei van het vruchtje is dan al heel vroeg in de zwangerschap gestopt. Er kan op de echo ook een vruchtje te zien zijn, maar zonder kloppend hartje. De groei van het vruchtje en de hartslag zijn dan gestopt.

Hoe ontstaat een miskraam?

Een miskraam komt veel voor, 1 op de 4 vrouwen maakt in haar leven een miskraam door. De oorzaak van een miskraam is vrijwel altijd een aanlegstoornis van het vruchtje, die is ontstaan tijdens de eerste delingen nadat de eicel bevrucht is. Een aanlegstoornis betreft in de meeste gevallen een chromosoomafwijking bij het vruchtje, waardoor het vruchtje niet (gezond) verder kan groeien. Jouw lichaam zal dit herkennen, en vervolgens de zwangerschap afstoten. Een miskraam wordt niet veroorzaakt door stress, seks of sporten.

Wanneer bel je de verloskundige?

Bel ons dag en nacht als:

  • Als je je zorgen maakt.
  • Hevig bloedverlies: Als je elk half uur een vol maandverband hebt, of wanneer je ziet dat het bloedverlies zo hevig is dat het lijkt alsof er een kraantje open staat.
  • Als de klachten van pijn en bloedverlies langer dan een week aanhouden of niet afnemen.
  • Extreme, ondraaglijke pijn, ondanks pijnstilling.
  • Niet lekker voelen/duizelig zijn/flauwvallen.
  • Koorts: Temperatuur boven de 37.5 (rectaal gemeten).
  • Als je twijfelt over het beloop van de miskraam en je wilt overleggen.
dienstdoende verloskundige met telefoon pisano

Je bent zwanger en op de echo is te zien dat je een miskraam krijgt, wat nu?

Nu er met de echo gezien is dat je een miskraam krijgt, en nadat het nieuws is geland, kun je verschillende dingen besluiten. Je kan ervoor kiezen om:

Te wachten, tot de miskraam vanzelf op gang komt. Dit is de meest natuurlijke manier. Bij 37% van de vrouwen gebeurt dit in de week na het vaststellen van de miskraam. Het voordeel van afwachten is dat het de meest natuurlijke manier is, en afwachten heeft geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Voor niet iedereen is afwachten de beste keuze, voor sommige vrouwen kan afwachten emotioneel zwaar zijn. Als je kiest voor afwachten, mag je op ieder moment toch een andere keuze maken. We weten dat bij 30% van de vrouwen die kiezen voor afwachten, alsnog later medicatie of een operatie nodig is.

Medicijnen te nemen. Hiervoor word je verwezen naar de gynaecoloog, hij of zij kan medicatie voorschrijven zodat de miskraam wordt opgewekt. Dit houdt in dat je twee soorten medicatie krijgt, die je verspreid gaat gebruiken. Eerst neem je een tablet (Mifegyne) oraal in, waarna je 1-2 dagen later 4 tabletten (misoprostol) zelf thuis vaginaal inbrengt. De miskraam vindt dan thuis plaats. Na 2 weken krijg je een echo om te controleren of de miskraam compleet is geweest en je baarmoeder leeg is.

Het nadeel van de medicatie is dat je vaak meer pijnklachten hebt dan wanneer de miskraam vanzelf start. Andere nadelen zijn bijwerkingen, zoals: misselijkheid, braken, diarree, koorts. Verder werkt de medicatie soms niet (direct), waardoor het nodig kan zijn om alle medicatie een tweede keer te gebruiken. Bij 1 op de 5 vrouwen heeft de medicatie niet voldoende geholpen, en zit er nog een miskraamrest in de baarmoeder. Dan kan een hysteroscopie (kijkonderzoek, waarin er water in de baarmoeder wordt gebracht) of een curettage (ingreep, onder narcose, waarbij de baarmoederholte leeg wordt gezogen) geadviseerd worden.

Een curettage te doen. Dit is een operatie onder narcose. Bij de operatie wordt het miskraamweefsel weggezogen, door middel van een slangetje. De operatie zelf duurt 10-15 minuten. Je bent ongeveer een halve dag in het ziekenhuis. Na het vaststellen van de miskraam kan de operatie meestal 1-2 weken later worden ingepland. Bij 97-99 van de 100 vrouwen slaagt de operatie. De optie curettage wordt veelal afgeraden, omdat dit gevolgen kan hebben voor een toekomstige zwangerschap. Daarom is het goed om eerst de andere opties te overwegen.

Welke optie past bij mij?

De keuze is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Alle benaderingen hebben voor- en nadelen. Wij helpen je met alle uitleg, deze krijg je ook op papier nog van ons mee. Je bepaalt zelf wat het beste bij je past. Ook is altijd een tussenoplossing mogelijk, zoals een tijdje afwachten en als het te lang duurt, alsnog medicatie of een curettage.

Persoonlijke begeleiding bij een miskraam

Een miskraam doormaken is een verdrietige, heftige en intense gebeurtenis en is vaak ook erg spannend. We helpen je hier graag bij en zullen jullie intensief begeleiden. De verloskundige blijft contact met je houden, ook na de miskraam als je daar behoefte aan hebt.

De mens achter de zorg

Floor
Opdam

verloskundige - team roze

Veelgestelde vragen over miskraam

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap, tot 20 weken zwangerschapsduur. Meestal is de groei al gestopt in de eerste 12 weken.

De oorzaak van een miskraam is vrijwel altijd een aanlegstoornis van het vruchtje, die is ontstaan tijdens de eerste delingen nadat de eicel bevrucht is. Een aanlegstoornis betreft in de meeste gevallen een chromosoomafwijking bij het vruchtje, waardoor het vruchtje niet (gezond) verder kan groeien. Jouw lichaam zal dit herkennen, en vervolgens de zwangerschap afstoten. Een miskraam wordt niet veroorzaakt door stress, seks of sporten.

Een miskraam kun je opmerken door vaginaal bloedverlies (vaak in combinatie met menstruatieachtige buikpijn of rugpijn), maar vaak wordt eerst op de echo gezien dat er geen kloppend hartje meer is, voordat je verschijnselen zoals bloedverlies krijgt. En dan kan het dus ook zijn dat je helemaal niets hebt gemerkt. 

Een miskraam verloopt bij elke vrouw anders. Als er al een bloeding is begonnen, duurt het bij de meeste vrouwen een paar dagen tot 2 weken tot je de miskraam helemaal doorgemaakt hebt. De Bij 3 van de 10 vrouwen duurt het meer dan 2 weken voordat de miskraam op gang komt of komt de miskraam niet vanzelf.