Aanmelden
Het kraambed voor mama

Wat kun je verwachten?

Na de bevalling

De verloskundige komt thuis langs

In de eerste week na de bevalling komt de verloskundige nog enkele keren bij je thuis. Het is gebruikelijk dat wij jullie spoedig bezoeken nadat je bent bevallen thuis of bent gekomen uit het ziekenhuis na een ziekenhuisbevalling.

  • Bij deze eerste visite bekijken we samen wat je fijn vindt en wat je nodig hebt en maken we terugkomafspraken.
  • We komen napraten over de bevalling en eventuele problemen worden door ons opgelost.
  • Ook geven we tips en adviezen waar dat nodig is.

Controle van de moeder

Iedere dag zal de stand van de baarmoeder worden gecontroleerd. Tijdens deze controle wordt ook gecontroleerd of de baarmoeder goed samengetrokken is.

Bij problemen wordt door de kraamverzorgende contact opgenomen met de verloskundige.

De kraamverzorgende meet ook dagelijks je temperatuur en polsslag. Een hoge temperatuur en een snelle polsslag kunnen tekenen van een infectie zijn.

Controle van het bloedverlies

Het is normaal dat je de eerste dagen na de bevalling veel bloed verliest, dit wordt ook wel de kraamzuivering genoemd.

Dit bloedverlies komt doordat er een wond is ontstaan daar waar de moederkoek (placenta) in de baarmoeder vastzat. Het vloeien kan wat ruimer zijn dan tijdens je menstruatie. Ook kan het zijn dat je stolsels verliest. Dit is allemaal heel normaal. Na de bevalling wordt gecontroleerd of het bloedverlies niet te veel is.

De kraamverzorgende houdt in de gaten dat er geen tekenen van infectie ontstaan. De verloskundige wordt gewaarschuwd als er bijzonderheden zijn.

Controle van de hechtingen

Wanneer je normaal bevalt, kan het zijn dat je wat ingescheurd of ingeknipt bent en er hechtingen nodig zijn. Het is belangrijk om te controleren of de wond goed geneest. Dit geldt ook voor de wond van een keizersnede. De kraamverzorgende controleert dit dagelijks.

Controle van de borsten

Na de bevalling zal je lichaam zich gaan voorbereiden op het geven van borstvoeding. Ook wanneer je hebt gekozen voor het geven van kunstvoeding zullen je borsten bepaalde ontwikkelingen doormaken.

  • Het is heel normaal dat rond de 4de dag na de bevalling je borsten voller en zwaarder aan gaan voelen. Dit wordt stuwing genoemd. Voor sommige vrouwen is dit erg pijnlijk. De verloskundige kan je verschillende adviezen geven om stuwingsklachten te verminderen.
  • Er wordt ook gelet op het ontstaan van tepelkloven. Deze kunnen ontstaan door het verkeerd aanleggen van je kindje tijdens het voeden. De begeleiding bij borstvoeding is erop gericht tepelkloven te voorkomen.
  • We zijn ook alert op harde, warme, rode of pijnlijke plekken op je borsten. In combinatie met hoge koorts kan dit op een borstontsteking wijzen.

Anticonceptie na de bevalling

Wil je meer weten over anticonceptie na je bevalling? 040anticonceptie is onderdeel van 040verloskunde en biedt alle mogelijkheden rondom anticonceptie. Kijk op de anticonceptiepagina voor meer info over de methoden en wat we te bieden hebben.

Wij zijn er voor je!

Roze of grijze wolk?

Voor sommige ouders is de geboorte en de tijd na de bevalling helemaal niet zo rooskleurig. Er hangt soms een donkere wolk boven deze tijd. Dat kan heel verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale factoren. Je hebt onrustige nachten met veel meer slaapgebrek. Maar wat de reden ook is: het is niks om je voor te schamen. Het is juist heel belangrijk en goed om erover te praten en je minder fijne gevoelens en gedachten te delen.

Een paar dagen uit balans? Of langere tijd somber?

Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen, de bekende Babyblues. Meestal verdwijnt het vanzelf weer na een paar dagen.

Sommige vrouwen zijn langere tijd somber, prikkelbaar, angstig of neerslachtig. Als jonge moeder kun je na de bevalling een depressie ontwikkelen, ook wel postpartum depressie genoemd. Zo’n depressie kan weken, maanden of soms nog langer aanhouden. Goede hulp is dan belangrijk, voor de moeder op de eerste plaats, maar ook voor het hele gezin.

Neem contact met ons op

Kraamtranen

Pas bevallen, net mama geworden, je huilt snel en bent prikkelbaar, je hebt stemmingswisselingen, hoofdpijn. Je slaapt slecht en je hebt minder eetlust.

Meer dan de helft van alle kraamvrouwen heeft er last van: we spreken vaker over kraamtranen of de babyblues.

Meestal verdwijnt dit gevoel weer na de eerste week. Kraamtranen kunnen een voorloper zijn van een postpartum depressie.

Neem contact met ons op

Postpartumdepressie

Als iedereen die op kraamvisite komt, zegt: ‘wat fijn’ en ‘nou geniet ervan’, dan durf je als kraamvrouw misschien niet te zeggen dat het je tegenvalt of dat je niet lekker in je vel zit. Eén op de tien vrouwen die zich na de bevalling somber voelt, ontwikkelt een postpartumdepressie. Dat is veel. Laten we het er eerlijk over hebben. We zijn er voor je!

Neem contact met ons op

Zit je niet lekker in je vel, voel jij je somber of bang?

Trek aan de bel, want je hoeft je niet zo te voelen. Bij psychische klachten is het heel belangrijk om tijdig in te grijpen. Merk je symptomen op bij jezelf, je partner of een moeder in je nabije omgeving? Maak het probleem zo snel mogelijk bespreekbaar. Praat erover met je familie, met ons of met je huisarts.

De mens achter de zorg

Anna
Salverda

verloskundige - team roze/team blauw - specialisatie: centering pregnancy - coach

Veelgestelde vragen over het kraambed van mama

De gynaecoloog zal de zorg overdragen aan een eerstelijns verloskundige voor de kraamperiode, als je op medische indicatie onder controle bent bij de gynaecoloog en in het ziekenhuis moet bevallen.

Meestal is er geen reden om in het ziekenhuis te blijven na de bevalling. Je kunt je bij ons aanmelden liefst al zo vroeg mogelijk tijdens je zwangerschap voor deze nazorg. We plannen dan een kennismakingsgesprek en vertellen je hoe de zorg eruit ziet. Wij begeleiden je tijdens je kraambed en zijn er voor je als er problemen, complicaties of vragen zijn. We werken hiervoor samen met een kraamverzorgende, die de dagelijkse controles zal doen.