Wat doet de kraamverzorgende?
De kraamverzorgende laat jullie zien hoe je je baby moet verzorgen en legt uit welke dingen belangrijk zijn om in de gaten te houden. Denk hierbij aan:
- aankleden
- luiers verschonen
- wassen en in bad doen
- afdrogen
- naveltje verzorgen
- temperaturen
- voeden
- veilig slapen
- en nog veel meer….
Ook zal zij een heleboel controles uitvoeren, zodat de verloskundige kan beoordelen hoe het gaat met moeder en kind. Indien er problemen zijn, zal de kraamverzorgende contact opnemen met je verloskundige van het team. De verloskundige bepaalt wat er gedaan moet worden om het probleem op te lossen. Zowel de kraamverzorgende als de verloskundige geven veel tips en adviezen. Op deze manier leer je zelf heel snel hoe je met je kindje om moet gaan en waar je specifiek op moet letten.
Vraag kraamzorg op tijd aan!
Vraag kraamzorg op tijd aan! Bij voorkeur rond de 10-12 weken van je zwangerschap. We werken veel samen met onderstaande kraamzorgorganisaties:
- Kraamzorg VDA
- De Acht Zaligheden
- Kraamzorg de Kempen
- Mediplan Kraamzorg
- Kraamzorg Zorgmed
- Kraamzorg La Vie
- Kraamzorg de Ervaring
Controleer altijd even bij je verzekeraar of het betreffende kraambureau bij je verzekeraar is aangesloten.
KNOV postnatale zorg patientveiligheidskaart
Bel ons direct, een van onze verloskundige is er voor je 24/7 bij vragen, onrust of een van de volgende signalen in het kraambed:
- Je hebt wettelijk recht op minimaal 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen.
- Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg.
- Het standaard aantal uur kraamzorg is 49, in de zomerperiode is dit vaak aanzienlijk minder.
- De kraamzorgorganisatie zal samen met jou afspreken hoeveel uren kraamzorg je krijgt bij het eerste gesprek met de kraamzorgorganisatie.
In overleg met je verloskundige en de kraamzorg kan het aantal uren worden uitgebreid als dit nodig is, bijvoorbeeld als:
- je herstel nog niet goed verloopt
- er complicaties zijn
- de borstvoeding extra aandacht vraagt
- je bevallen bent van een meerling
- je een keizersnede hebt gehad
De gynaecoloog zal de zorg overdragen aan een eerstelijns verloskundige voor de kraamperiode, als je op medische indicatie onder controle bent bij de gynaecoloog en in het ziekenhuis moet bevallen.
Meestal is er geen reden om in het ziekenhuis te blijven na de bevalling. Je kunt je bij ons aanmelden liefst al zo vroeg mogelijk tijdens je zwangerschap voor deze nazorg. We plannen dan een kennismakingsgesprek en vertellen je hoe de zorg eruit ziet. Wij begeleiden je tijdens je kraambed en zijn er voor je als er problemen, complicaties of vragen zijn. We werken hiervoor samen met een kraamverzorgende, die de dagelijkse controles zal doen.