Controle van de temperatuur
Het is voor een pasgeboren baby vaak moeilijk om zich op temperatuur te houden. In de baarmoeder was de baby gewend aan een constante temperatuur van ongeveer 37 graden Celsius. Nu de baby geboren is, zal hij zelf een goede temperatuur moeten reguleren. Ondersteuning door middel van kruiken en warme kleding is soms nodig. Een goede temperatuur ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius, gemeten met een digitale thermometer. Het is moeilijk aan de huid van je baby te beoordelen of hij goed op temperatuur is. Bovendien voelen handjes en voetjes altijd wel een beetje koud. Dus meten is weten!
- De eerste dag na de bevalling zal je kindje regelmatig getemperatuurd worden, totdat gebleken is dat de lichaamstemperatuur goed is.
- In tegenstelling tot oudere kinderen kan een baby ook ondertemperatuur krijgen wanneer er sprake is van een infectie. Dus ook wanneer de temperatuur te laag is, is het belangrijk een van onze verloskundige te bellen!
Controle van plas- en poepluiers
Het is de bedoeling dat je kindje binnen ongeveer 24 uur gaat plassen. Het aantal plasluiers neemt toe naarmate je kindje meer voeding binnenkrijgt. Wanneer er te weinig vocht/voeding gedronken wordt, kan het zijn dat je kindje uraten gaat plassen. Dit is sterk geconcentreerde urine die in de luier als een roze-oranje verkleuring te zien is. Dit komt vaak voor tijdens de eerste week na de geboorte. Deze verkleuring verdwijnt vanzelf wanneer er meer voedingsintake is.
De eerste poepluier moet je kindje binnen 48 uur produceren. De eerste poep heet meconium en ziet er zwart uit en is plakkerig. Door de eerste dagen de billetjes goed in te smeren met vaseline of billencrème kan je meconium gemakkelijk van de huid vegen. Wanneer je kindje goed gaat drinken, zal de poep via bruin en groen (overgangsontlasting) uiteindelijk naar geel verkleuren. Tijdens de eerste week is het normaal dat je kindje minstens 1 poepluier per dag heeft.
Controle van de kleur
Een pasgeboren baby heeft een roze kleur. Het kan zijn dat de handjes en voetjes in het begin nog blauw zien, maar die kleuren snel genoeg bij, met name wanneer je kind goed warm wordt gehouden. Het kan zijn dat je baby in de loop van de derde of vierde dag geel gaat zien. Dit is een natuurlijk proces en de verkleuring verdwijnt na enige tijd ook weer vanzelf. Bij kinderen die borstvoeding krijgen kan dit soms enkele weken duren.

Mijn kindje ziet geel
Voor de geboorte heeft het bloed van een baby een andere samenstelling dan na de geboorte. Tijdens de zwangerschap heeft een baby namelijk bloedcellen die extra veel zuurstof kunnen bevatten. Na de geboorte zijn deze bloedcellen niet meer nodig en ze zullen worden afgebroken. Door de afbraak van de bloedcellen komen stoffen (bilirubine) vrij die geel van kleur zijn en je kind daardoor geel kan kleuren.
Het is niet erg dat een kindje geel gaat zien, vaak gaat het om een lichte gele verkleuring. Bovendien is het iets wat door de kraamverzorgster en de verloskundige goed in de gaten wordt gehouden. Wanneer er toch twijfel bestaat of een kindje te geel ziet, kan het zijn dat je verloskundige besluit de hoeveelheid bilirubine in het bloed van je baby te laten bepalen. Dit gebeurt via een hielprikje. Wanneer via het bloedonderzoek de waarde van het bilirubine te hoog blijkt te zijn, zal je baby onder een blauwe lamp worden gelegd in het ziekenhuis, zodat de gele kleur wat sneller verdwijnt. Dit licht helpt bij het verwerken van de bilirubine. Deze behandeling is niet vaak nodig. Wanneer je kind op tijd geboren is, alert is, goed drinkt, goed plast en poept, is de kans klein dat je kind een te hoog bilirubinegehalte zal krijgen.
Controle van het gewicht
Het gewicht wordt direct na de geboorte bepaald. Tijdens het kraambed wordt je kindje een paar keer gewogen, in principe op 3e of 4e dag en bij het afsluiten van de zorg door de kraamverzorgende. Ondanks dat je kindje goed ddrinkt,is het heel normaal dat het in de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt de baby meestal zijn laagste gewicht om vervolgens weer (hard) te gaan groeien. Een baby groeit gemiddeld ongeveer 15 tot 30 gram per dag en het mag ongeveer 3 weken duren voor het geboortegewicht weer is bereikt. De meeste baby’s bereiken hun geboortegewicht in de tweede week na de geboorte alweer.
In een laboratorium onderzoeken ze het bloed van je kindje op een aantal zeer zeldzame, maar ernstige aandoeningen. Bij tijdige opsporing van deze aandoeningen kan (meestal) gestart worden met de behandeling waardoor schade aan de ontwikkeling van het kind wordt beperkt of voorkomen kan worden.
Bij de hielprik wordt bloed afgenomen uit het hieltje van je baby. Dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame ziektes.