Harde buiken en voorweeën
Al eerder in de zwangerschap kan je af en toe last hebben van ‘harde buiken’, ook wel Braxton-Hicks contracties of oefenweeën genoemd. Dit kan spontaan ontstaan, maar ook uitgelokt worden door inspanning, stress of ten gevolge van de indaling van het hoofdje van de baby. De baarmoeder bereidt zich voor op de bevalling. Kenmerkend hiervoor is dat dit vaak (na enkele minuten of uren) wegzakt met rust en warmte. Er zit nog geen ritmisch patroon in. We zien de transformatiefase niet als onderdeel van de bevalling. Soms kan het hier wel geleidelijk in overgaan.
Latente fase
De latente fase is de eerste fase van de bevalling. De weeën starten, de samentrekkingen van jouw baarmoeder worden steeds sterker en nemen toe in frequentie en duur. Je kunt het voelen in je rug, (onder)buik en/of benen. Zoek de ontspanning weer op. Probeer het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Het typische van een wee is dat er ook een pauze tussendoor is. Probeer in deze pauze je ontspanning te zoeken en het lichaam weer rust te geven. In de beginfase kun je verschillende houdingen natuurlijk proberen. Ga zeker ook nog voldoende even rusten. Dus vang deze weeën liggend dan op. Als de weeën frequenter komen, is het vaak het prettigst en het gunstigst om meer te wisselen en een verticale houding aan te nemen.
In deze fase is niet altijd ontsluiting te verwachten. Het zorgt er in eerste instantie voor dat de baarmoedermond korter en zachter wordt en meer naar voren komt. Het kan zich openen naar 2-4 centimeter. Start pas echt met timen van de weeën als je toenemende regelmaat ontdekt en actiever op je ademhaling moet letten vanwege de kracht van de weeën. Hoogstwaarschijnlijk zal je in deze fase contact opnemen met ons. Telefonisch zal de verloskundige die op dat moment er voor je is de situatie uitvragen om vervolgens op huisbezoek te komen. Mocht je in het ziekenhuis willen bevallen, kun je ook weer niet te vroeg in deze fase vertrekken. Het lichaam is nog vatbaar voor prikkels van buitenaf. Verandering van omgeving kan ervoor zorgen dat de weeën weer afnemen.
Voor tips en informatie over verschillende bevalhoudingen kun je op de knop hieronder klikken.
Actieve fase
Er vindt een versnelling van de bevalling plaats. De weeën zijn nu veel meer intens en pijnlijker en je bent genoodzaakt om actiever om te gaan met de kracht hiervan. Je partner en de verloskundige zal je hierbij helpen en continu je begeleiden. Gemiddeld komen de weeën om de 2-3 minuten en houden een ruime minuut aan. Je zal merken dat je meer in jezelf keert, dat je meer in je eigen bubbel komt. Dit is het gevolg van de hormonen (endorfine). Het lichaam maakt natuurlijke pijnstillende stoffen aan. Het hoofdje van de baby komt steeds dieper in het bekken en de verwachting is dat er circa 0,5 – 1 centimeter ontsluiting per uur vooruitgang is. Zeker als je al een keer bent bevallen, kan dit sneller gaan.