Aanmelden

Een 2D-echo van je kindje

Tijdens je hele zwangerschap bij elke termijn vanaf 6 weken kan een 2D-echo gemaakt worden. Dat kan met een speciale echo-transducer via je buik. Bij een hele vroege termijn, tussen 6 en 9 weken kan er met behulp van een inwendige, vaginale echo gekeken worden.

Tot het einde van de zwangerschap is met 2D je kindje mooi in beeld te brengen, aangezien het minder uitmaakt hoe het kindje ligt en of er bijvoorbeeld een handje voor het gezichtje ligt. Later in de zwangerschap is het kindje, net als bij 3D/4D echo niet meer geheel in beeld te brengen, maar zie je kleinere delen van het kindje in beeld. Bijvoorbeeld het gezichtje, een handje, voetje of het geslacht. Het is heel speciaal als je in beeld ziet wat je op dat moment ook voelt, een voetje, een knietje of een hoofd wat tegen jouw baarmoeder aan beweegt.

echo gezichtje baby

Veelgestelde vragen over 2D echo’s

Een 2D-echo is de bekende echo in zwart-wit beeld. Er wordt een doorsnede gemaakt van je kindje, waardoor er een beeld ontstaat waarbij de contouren goed zichtbaar zijn. Vanaf 6 weken kan een 2D-echo gemaakt worden (tussen 6 en 9 weken vaak alleen met behulp van een vaginale echo).

Tot het einde van de zwangerschap is met 2D je kindje mooi in beeld te brengen, aangezien het minder uitmaakt hoe het kindje ligt en of er bijvoorbeeld een handje voor het gezichtje ligt. Later in de zwangerschap is het kindje (net als bij 3D/4D) niet meer geheel in beeld te brengen, maar zie je kleinere delen van het kindje in beeld. Bijvoorbeeld het gezichtje, een handje, voetje of het geslacht.

Je krijgt alle foto’s van de echo digitaal op een leuke USB stick, zodat je de originele foto's digitaal hebt en voor altijd veilig kunt bewaren en zelf kunt afdrukken op fotopapier van hoge kwaliteit. Natuurlijk kunnen we de foto's ook op een al eerder ontvangen 040verloskunde USB stick zetten als je die meeneemt. We gebruiken geen zelf meegebrachte sticks die niet van 040verloskunde zijn.

Ja, je mag je kind(eren) meenemen naar een pretecho, maar overweeg toch om jonge kinderen uit je gezin niet mee te nemen naar de echo. Jonge kinderen vinden de echo soms spannend, omdat de echo in een donkere kamer gemaakt wordt. Ze herkennen ook vaak geen echobeelden en zijn snel afgeleid, waardoor het storend kan werken en jezelf niet met aandacht bij de echo bent maar meer met je andere kindje bezig bent. Ook voor de echoscopiste kan het storend zijn om geconcentreerd jullie kindje goed in beeld te brengen.

Bij de screeningsecho's 13 weken echo en 20 weken echo’s die door de echoscopisten van Diagnostiek voor U gemaakt worden, is het niet toegestaan om kinderen mee te nemen. Dit zijn wettelijke regels omdat het een screeningsonderzoek betreft.

Als de baby erg ongunstig ligt voor een mooie echo, zullen we proberen dit te veranderen. Mocht dit niet lukken, dan kan het zijn dat de echoscopiste besluit dat je als service nogmaals kosteloos terug mag komen voor een echo. Helaas kunnen we natuurlijk nooit garanderen dat je mooie foto's kunt maken, omdat dit afhankelijk is van de positie van het kindje.

Echoscopie is een veilige techniek waarmee we organen in het lichaam zichtbaar maken. Een andere naam is ultrageluidonderzoek. Ultrageluid bestaat uit hoogfrequente golven, uitgezonden door een echokop. De inwendige organen kaatsen deze geluidsgolven terug, waardoor ze zichtbaar worden op een scherm. Bij een echo kijkt je verloskundige naar het kind, de moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater.

Echoscopisch onderzoek wordt om verschillende redenen gedaan. Voor zover nu bekend is af en toe een korte echo maken in de zwangerschap niet schadelijk voor de gezondheid van moeder of kind. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en er zijn tot op heden geen nadelige gevolgen bekend.

De mens achter de zorg

Robin
Verstraeten

verloskundige - team blauw - team roze - specialisaties - echoscopiste