Spiraaltje plaatsen of verwijderen
Een spiraaltje kan gewoon bij ons op de praktijk geplaatst worden, maar ook door een huisarts. Dit duurt maar een paar minuten. Wij zijn hierin gespecialiseerd en bieden hier speciale spreekuren voor. De verloskundigen die dit doen zijn gespecialiseerd in het controleren, plaatsen en verwijderen of vervangen van spiralen.
De procedure
- We bespreken eerst zorgvuldig welke spiraal je gekozen hebt en regelen een recept via onze online apotheek.
- Jouw spiraaltje wordt een paar dagen later bij ons op de praktijk bezorgd.
- We maken bij de afspraak eerst een echo en als alles goed is kunnen we doorgaan met de procedure.
- De baarmoedermond wordt dan met een tangetje vastgepakt, zodat we het spiraaltje kunnen inbrengen.
- Aan het uiteinde van het spiraaltje zitten 2 heel dunne draadjes die we afknippen en die diep in de vagina blijven zitten, omdat die nodig zijn om het spiraaltje er na jaren ook weer uit te halen.
- Jij of je partner voelen de draadjes niet, ook niet bij het vrijen.
- Vlak na het inbrengen van een spiraal kun je pijn of kramp in je buik krijgen. Dit is normaal gesproken maar kort, de eerste dag of dagen na de plaatsing.
- Na ongeveer 4 tot 6 weken kom je bij ons terug voor een controle echo.
- Voor het verwijderen of vervangen van de spiraal kun je ook gewoon bij ons terecht zonder verwijzing.
Wat is een spiraaltje?
Een spiraaltje is een klein plastic ankertje dat in je baarmoeder geplaatst wordt. Een spiraaltje is een heel veilige vorm van anticonceptie. Het spiraaltje voorkomt dat je zwanger wordt door hormonen of een beetje koper. Er zijn namelijk 2 soorten spiralen: een koperspiraaltje of een hormoonspiraaltje.
- Afhankelijk van welke dingen jij belangrijk vindt, kies je in een gesprek met ons voor een bepaald type spiraal die het beste bij jou past.
- Afhankelijk van welke spiraal je kiest, kan deze 5, 8 of 10 jaar blijven zitten.
- De betrouwbaarheid is meer dan 99%.
- Een groot voordeel is dat je niets kunt vergeten en je het ook met borstvoeding kunt gebruiken.
Meer weten?
- Maak een afspraak voor ons anticonceptiespreekuur. De verloskundige kijkt dan samen met jou welke spiraal het beste bij je past.
- Of lees alvast meer op: thuisarts.nl

Spiraalplaatsing echo
Wat we nog extra doen, is dat we altijd voor én na de plaatsing met een echo kijken of je baarmoeder normaal is en of na de plaatsing de spiraal goed zit. Ook kijken we 4-6 weken na de plaatsing nog op de nacontrole afspraak met de echo. En horen we graag je ervaringen tot dan toe. Zo hopen we je goed te helpen.
Wat kost een spiraaltje gemiddeld?
De kosten zijn afhankelijk van het soort spiraal dat je kiest. De kosten variëren tussen de 80 en 160 euro per spiraal. Een spiraal wordt soms (deels) vergoed in een aanvullende verzekering of het wordt verrekend met je eigen risico.
kijk hier om meer te weten te komen over de kosten van anticonceptie
Een spiraaltje en het plaatsen hiervan wordt niet altijd vergoed. Een spiraal wordt vergoed door de verzekering tot en met 20 jaar. Als je 17 jaar of jonger bent, is het plaatsen en de spiraal zelf helemaal gratis en betaal je GEEN eigen risico. Ben je 18, 19 of 20 jaar dan valt de spiraal WEL in je eigen risico. Ben je 21 jaar of ouder dan betaal je zelf voor het spiraaltje. Of de plaatsing ook vergoed wordt hangt af van je zorgverzekering.
Meer weten over het spiraaltje?
- Maak een afspraak voor het anticonceptiespreekuur. De verloskundige kijkt dan samen met jou welke spiraal het beste bij je past.
- Of lees meer op thuisarts.nl